Wiedz i jedz
Pij mleko – ale czy koniecznie…?
I jak to tak naprawdę jest z tym mlekiem?
Mleko jest faktycznie źródłem łatwo wchłanialnego wapnia i wielu innych składników odżywczych, które są niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu, jednak… nie trzeba wcale pić tylko mleka, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości wapnia!
Wapń dla organizmu jest niezastąpiony. To prawdziwy twardziel wśród składników mineralnych. Tak twardy, że działa na układ kostny, wspierając utrzymanie prawidłowej struktury kości czy zębów. Odpowiada również m.in. za regulację hormonów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, przekazywaniu impulsów nerwowych. Jego obecność w diecie jest więc bardzo potrzebna. Niedobory wapnia prowadzą do wielu przykrych konsekwencji, w tym do wad postawy czy próchnicy zębów!
Szklankę mleka możesz jednak zamienić na coś zupełnie innego! Na co? Podpowiadam!
Szklanka mleka o pojemności 200 ml zawiera ok. 240 mg wapnia, co może ją zastąpić pod względem zbliżonej zawartości wapnia:
Jak zatem widzisz - na mleku świat się nie kończy ;) Jeżeli go nie lubisz lub nie możesz pić, wybór zamienników równie bogatych w wapń jest dość szeroki.