Strefa rodzica:

Program „WINIARY Gotuj się na zmiany” Zapraszamy do kolejnej, 11. edycji!

Program „WINIARY Gotuj się na zmiany” Zapraszamy do kolejnej, 11. edycji!

Gdy w marcu 2020 roku został wprowadzony w Polsce stan epidemii, było pewne, że to będzie wyjątkowy czas dla nas wszystkich. Zmienił się bowiem praktycznie każdy aspekt naszego życia. Nauczyciele lub rodzice zamienili klasy tudzież biura na domowe pokoje, uczniowie ławki – na domowe biurka, lekcje – na wykłady online, a zeszyty – na laptopy czy tablety. Nowa rzeczywistość szkolna pokazała, że można jej było skutecznie sprostać. Należało tylko odpowiednio zrewidować oczekiwania i program nauczania. Wyniki ankiet wśród nauczycieli, uczniów oraz rodziców*, biorących udział w 10. edycji programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” jednoznacznie pokazują, że – mimo wyzwań związanych z nauką zdalną – został on ciepło przyjęty. Organizator zaprasza już do udziału w kolejnej akcji, rozszerzając jednocześnie grupę docelową.

  • 90,41 proc. ankietowanych uczniów, biorących udział w 10. edycji programu „GSNZ” w wieku 12-15 lat stwierdziło, że zaczęło zwracać uwagę na kwestie dotyczące zdrowego odżywania.
  • Jeszcze większy procent, bo 93,18 reprezentantów tej grupy przyznał, że zaczął zwracać uwagę na zagadnienia związane z niemarnowaniem żywności.
  • Rodzice wtórowali swoim pociechom i mieli podobne wnioski dotyczące 10. edycji programu - 90,85 proc. ankietowanych odpowiedziało, że w roku szkolnym, w którym dzieci uczestniczyły w programie, ich postawy zmieniły się na lepsze.
  • W pytaniu o wpływ programu na podejście dzieci do niemarnowania żywności, procent pozytywnych odpowiedzi rodziców wyniósł 93,89. 
  • Scenariusze zajęć, które musiały zostać zrewidowane w związku z zastaną, nową sytuacją, zostały ocenione przez nauczycieli, zarówno pod względem merytorycznym, jak i wizualnym średnio na 9,17 w 10 stopniowej skali.
  • Ponad połowa ankietowanych pedagogów stwierdziła dodatkowo, że ich uczniowie czynnie uczestniczyli w programie i chętnie rozmawiali o zagadnieniach związanych z racjonalnym odżywianiem i niemarnowaniem żywności.
  • Natomiast aż 89 proc. nauczycieli przyznało, że chętnie weźmie udział w kolejnej edycji programu, którego start jest właśnie planowany.

Styl odżywiania wynosi się z domu i rozwija w… szkole

- Cieszymy się, że 10. edycja programu – mimo nieoczekiwanych sytuacji – została tak ciepło przyjęta. Pokazuje to, że wpływ na kształtowanie stylu odżywiania wynosi się zarówno z domu, jak również jest później kreowany w szkole, poprzez obserwacje nawyków żywieniowych koleżanek i kolegów czy sugestie nauczycieli – także w trakcie zajęć zdalnych. My ze swojej strony musieliśmy zweryfikować scenariusze lekcji, by dopasować je do nowego trybu nauczania – tak, by nadal były atrakcyjne dla uczniów. Pozytywny feedback może świadczyć o tym, że udało nam się sprostać temu wyzwaniu. Nie możemy się już doczekać startu kolejnej, 11. edycji, w której planujemy pewne drobne modyfikacje, mające na celu usprawnienie całego przekazu i wyjście z nim jeszcze szerzej – podsumowuje i wyjaśnia Magdalena Jabłońska, Specjalista ds. Komunikacji WINIARY.

obraz2

11 edycja kampanii WINIARY „Gotuj się na zmiany”, czyli wyjście do młodszej grupy

W ślad za sukcesem kampanii edukacyjnej w ubiegłym, wyjątkowym roku, marka WINIARY, która w tym roku świętuje swoje 80. urodziny, z jeszcze większą motywacją postanowiła kontynuować założenia swojej kampanii. W nowym roku szkolnym pomysłodawca postanowił rozszerzyć grupę docelową o dzieci w wieku wczesnoszkolnym i przedszkolnym.

- Wyjście z ideą naszego programu poza młodzież szkolną w wieku 12-15 lat oraz ich rodziców, a także próba dotarcia do dzieci w wieku przedszkolnym w wieku 5-6 lat i wczesnoszkolnym to dla nas dodatkowa szansa. Skoro nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, warto również edukować te grupy. Przy tworzeniu nowych scenariuszy zajęć zależało nam na tym, by nasz przekaz był jasny i zrozumiały dla każdego. Wierzymy, że gra jest warta świeczki. Troska o zdrowie i styl odżywiania przedszkolaków i uczniów jest bowiem czymś, co leży nam na sercu – przekonuje Magdalena Jabłońska.

obraz3

Główne założenia programu edukacyjnego WINIARY „Gotuj się na zmiany” pozostają niezmienne. Organizatorowi nadal zależy na promocji zasad prawidłowego odżywiania, budowaniu dobrych nawyków żywieniowych oraz przeciwdziałaniu marnowania żywności w myśl idei i trendu zero waste. Przekaz nadal będzie budowany wokół tych aspektów – oczywiście przy wsparciu znanych influencerów i dietetyków.

- Szanowni nauczyciele, drodzy rodzice i uczniowie, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić Was do udziału w kolejnej edycji programu. Jesteśmy przekonani, że tylko długofalowe działania edukacyjne mogą przynieść wymierne korzyści. Warto utrwalać informacje na temat odżywiania, zdrowego stylu życia oraz niemarnowania żywności, by weszły nam one wszystkim w nawyk i w przysłowiową „krew”. Gwarantuję, że będzie to miało swój pozytywny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, wygląd oraz stan naszej planety. Wciąż nie wiadomo, w jaki sposób uczniowie rozpoczną nauczanie w nowym roku szkolnym. Jedno jest natomiast pewne – jako twórcy programy WINIARY „Gotuj się na zmiany” , bazując na  wcześniejszych doświadczeniach, jesteśmy na to przygotowani – zachęca i przekonuje Magdalena Jabłońska.

Więcej informacji na temat najnowszej, 11. edycji programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” można znaleźć pod poniższym linkiem: www.gotujsienazmiany.pl

* Ankieta podsumowująca 10. edycję programu edukacyjnego GSNZ została przeprowadzona na próbie 101 reprezentantów, biorących udział w programie.

***

O Winiary:

Marka WINIARY jest znana Polakom od 80 lat. Produkty znajdujące się w jej portfolio są synonimem domowej kuchni, rodzinnej atmosfery oraz doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z inspirującym i współczesnym podejściem do gotowania. Wśród znanych i cenionych produktów znajdują się m.in. POMYSŁ NA..., zupy, buliony, sosy, majonezy, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić smaczny, domowy posiłek. Chętnie korzystają z nich zarówno wielbiciele kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej.

Kontakt dla mediów:

Agnieszka Dopierała, Clue PR, +48 503 955 520, agnieszka.dopierala@cluepr.pl