Przepisy:
Omlet z pomidorami, szczypiorkiem i chlebem pełnoziarnistym
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 1 osoba
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- 20 g szpinaku w liściach
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- ½ małej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu
- kromka chleba pełnoziarnistego
Sposób przygotowania:
- Oddziel białko od reszty jajka i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Umyj i osusz dokładnie wszystkie warzywa. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki przekrój na pół.
- Do ubitej piany z białek dodaj żółtka, mąkę, pokrojony szczypiorek, paprykę czerwoną, szpinak, pomidorki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i poczekaj aż się rozgrzeje. Następnie na patelnię wylej całą masę jajeczną. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Gotowy omlet możesz jeść z kromką pełnoziarnistego chleba z masłem.