Przepisy:

Omlet z pomidorami, szczypiorkiem i chlebem pełnoziarnistym

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: 1 osoba

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 20 g szpinaku w liściach
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • ½ małej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • kromka chleba pełnoziarnistego

 

Sposób przygotowania:

  • Oddziel białko od reszty jajka i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Umyj i osusz dokładnie wszystkie warzywa. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki przekrój na pół.
  • Do ubitej piany z białek dodaj żółtka, mąkę, pokrojony szczypiorek, paprykę czerwoną, szpinak, pomidorki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i poczekaj aż się rozgrzeje. Następnie na patelnię wylej całą masę jajeczną. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Gotowy omlet możesz jeść z kromką pełnoziarnistego chleba z masłem.