Przepisy:
Sałatka z tuńczykiem
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2 lub 3 osoby
Składniki:
- ½ główki sałaty lodowej
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 ugotowane jajka
- ½ czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nią dno salaterki.
- Obierz jajka ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra.
- Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, jajka i oliwki. Wszystko dopraw winegretem lub octem. Winegret zrobisz z oliwy, musztardy, octu winnego i miodu. Wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wstrząśniesz w zamykanym, szklanym opakowaniu.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.