Przepisy:

Sałatka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: 2 lub 3 osoby

 

Składniki:

  • ½    główki sałaty lodowej
  • 100 g    pomidorów koktajlowych
  • 10    czarnych oliwek
  • ½    puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2    ugotowane jajka
  • ½    czerwonej cebuli
  • 3 łyżki    oliwy
  • 1 łyżeczka    musztardy
  • 1 łyżeczka    octu winnego
  • 1 łyżeczka    miodu

 

Sposób przygotowania:

  • Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nią dno salaterki.
  • Obierz jajka ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra.
  • Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, jajka i oliwki. Wszystko dopraw winegretem lub octem. Winegret zrobisz z oliwy, musztardy, octu winnego i miodu. Wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wstrząśniesz w zamykanym, szklanym opakowaniu.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.