Przepisy:

Tortilla z sałatą lodową i tuńczykiem

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: 4 osoby

 

Składniki:

  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • 80ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 100g pomidorów koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 70g serka typu feta

 

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce zagnieć ciasto, używając do tego mąki, ciepłej (nie gorącej) wody i soli. Na koniec dodaj oleju. Odstaw ciasto na około 15 minut, żeby odpoczęło, możesz przykryć je materiałowym ręczniczkiem.
  • Ciasto podziel na 4 kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
  • Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron aż się zarumienią.
  • Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i włóż ją do miski.
  • Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra, paprykę i fetę w kostkę.
  • Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, oliwki, paprykę, fetę i łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na środku placka wyłóż przygotowaną sałatkę i zwiń w rulon. Jedz np. z sosem czosnkowym