Przepisy:
Tortilla z sałatą lodową i tuńczykiem
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 80ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- ½ główki sałaty lodowej
- 100g pomidorów koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- ½ czerwonej cebuli
- 1 czerwona papryka
- 70g serka typu feta
Sposób przygotowania:
- W dużej misce zagnieć ciasto, używając do tego mąki, ciepłej (nie gorącej) wody i soli. Na koniec dodaj oleju. Odstaw ciasto na około 15 minut, żeby odpoczęło, możesz przykryć je materiałowym ręczniczkiem.
- Ciasto podziel na 4 kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
- Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron aż się zarumienią.
- Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i włóż ją do miski.
- Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra, paprykę i fetę w kostkę.
- Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, oliwki, paprykę, fetę i łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na środku placka wyłóż przygotowaną sałatkę i zwiń w rulon. Jedz np. z sosem czosnkowym