Przepisy:
Tosty z kolorowymi pomidorami pesto i serem korycińskim
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 kromki pieczywa razowego
- 2 łyżki masła
- 3 kolorowe pomidory
- 100g sera korycińskiego
- Pęczek bazylii
- ½ szkl. Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szkl. Tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do blendera wrzuć listki bazylii.
- Dodaj oliwę, starty parmezan, sok z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku.
- Całość dokładnie zmiksuj na gesty sos. Jeśli będzie zbyt rzadki dodaj więcej sera.
- Na końcu dopraw solą i pieprzem.
- Pomidory i ser pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim kromki razowego pieczywa aż zrobią się złote i rumiane.
- Na opieczony plastry chleba połóż plastry pomidorów. Dodaj ser koryciński, a na górę łyżeczkę pesto.