Przepisy:

Tosty z kolorowymi pomidorami pesto i serem korycińskim

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa razowego 
  • 2 łyżki masła
  • 3 kolorowe pomidory
  • 100g sera korycińskiego 
  • Pęczek bazylii
  • ½ szkl. Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szkl. Tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  • Do blendera wrzuć listki bazylii. 
  • Dodaj oliwę, starty parmezan, sok z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. 
  • Całość dokładnie zmiksuj na gesty sos. Jeśli będzie zbyt rzadki dodaj więcej sera. 
  • Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  • Pomidory i ser pokrój w plastry. 
  • Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim kromki razowego pieczywa aż zrobią się złote i rumiane. 
  • Na opieczony plastry chleba połóż plastry pomidorów. Dodaj ser koryciński, a na górę łyżeczkę pesto.