Strefa rodzica:
Czeka Cię trudny dzień w szkole? Wzmocnij się kaszą jaglaną
Nowy dzień to szereg wyzwań, którym musi sprostać organizm naszego dziecka. Droga do szkoły, lekcje, sprawdziany, czy zajęcia sportowe wymagają sporej dawki energii. Jeśli dzień zaczniemy bez porządnego śniadania, trudniej stawić mu czoła. Z pomocą przybywa zdobywająca coraz większą popularność, nieoceniona w swych właściwościach, kasza jaglana! Dlaczego to właśnie jaglanka jest tak cenna dla mózgu i mięśni naszych dzieci oraz jak przyrządzić ją smacznie i zdrowo podpowiada Katarzyna Zadka - ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Chłonny umysł i świetna pamięć
Brak energii, ból głowy, trudności z koncentracją - każdy uczeń po spędzeniu wielu godzin w ławce czuje się zmęczony, a jego mózg jest często niedotleniony. Żeby dobrze dotlenić organizm nie wystarczy tylko oddychać. Potrzebna jest przede wszystkim odpowiednia dawka ruchu na świeżym powietrzu. W diecie ucznia nie może zabraknąć także żelaza, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto korzystnie wpływa na funkcje poznawcze, a co za tym idzie zdecydowanie wspiera proces uczenia się. Doskonałym źródłem żelaza są mięso i jaja, ale warto poszukać go również w roślinach takich jak kasza jaglana, która w 100 g zawiera aż 4.8 mg żelaza. - wyjaśnia Katarzyna Zadka. To jednak nie jedyna moc tego zdrowego zboża!
Wytrwałość i koncentracja
Wystarczy hałas za oknem, szelest kartek albo uporczywe klikanie długopisem, żeby skutecznie rozproszyć nawet najpilniejszego ucznia. Konsekwencje chwilowego “zawieszenia” są natychmiastowe - potwierdzi to każdy, kto choć raz usłyszał od poirytowanego nauczyciela “Powtórz moje ostatnie zdanie!”. Trudności z koncentracją są frustrujące – trudno skupić się na tym, co robimy, a przez to kilkakrotnie wracamy do tej samej czynności, co pogłębia uczucie zniecierpliwienia. Na pomoc znów przybywa kasza jaglana. Jaglanka dostarcza witaminy B3 (2.30 mg/100g), B6 (0.75 mg/100g) oraz magnezu (100 mg/100g) odpowiedzialnych za właściwe działanie układu nerwowego w tym za utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Składniki te, podobnie jak żelazo, zmniejszają również uczucie zmęczenia i znużenia - tłumaczy Katarzyna Zadka. Żeby uczeń dotrwał do końca dnia w pełni skoncentrowany, warto wzbogacić jego dietę o kaszę jaglaną.
Zero stresu
Zdarza się, że mimo poczucia opanowania materiału, braku zmęczenia i po porządnym śniadaniu i tak uczeń czuje, że sprawdzian poszedł nie tak jak powinien. Najczęściej winnym takiej sytuacji jest stres - bywa mobilizujący, jednak nie bez przyczyny zasłużył na miano “epidemii XXI wieku” nadanej mu przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Szkolny strach paraliżuje, a przewlekły stres może prowadzić do poważnych chorób, w tym depresji czy chorób serca, które dotykają również młodzież szkolną. Nieocenionym wsparciem będzie jak zawsze - dobrze zbilansowana dieta. Jaglanka na śniadanie to w tym wypadku wybór na piątkę z plusem. Magnez pomaga nam w walce ze stresem, ponadto kiedy jesteśmy zestresowani potrzebujemy go więcej. Składnik ten znajdziemy m.in. w kaszy jaglanej. Warto dodać do niej orzechy przez co dodatkowo zwiększymy szansę na koncentrację. Stres powoduje również zwiększenie ilości wolnych rodników w organizmie. W walce z nimi również sprawdzi się jaglanka dzięki zawartości cynku - naturalnego przeciwutleniacza - mówi Katarzyna Zadka.
Jak przekonać młodego człowieka, aby częściej sięgał po kaszę jaglaną na śniadanie?
Pokazać mnogość jej wykorzystania! Jaglanka sprawdzi się na słodko, słono, czy w formie ciasteczek. Będzie też doskonała na drugie śniadanie, jako podstawa pożywnej sałatki. Można połączyć ją z orzechami i owocami, np. z suszonymi morelami i rodzynkami. Wystarczy zagotować mleko, wsypać do niego jaglankę z wybranymi dodatkami i czekać, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec można udekorować dzieło odrobiną wiórków kokosowych. Takie śniadanie gwarantuje smaczny i zdrowy początek dnia!
Królowa polskich kasz
Jaglanka ze względu na dużą zawartość składników mineralnych i witamin jest uznawana za jedną z najcenniejszych kasz drobnych. Kiedyś często gościła na polskich stołach, teraz znów wraca do łask. Jej zaletą jest nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale także wiele sposobów i możliwości jej przygotowania. Kasza jaglana idealnie sprawdzi się jako zamiennik ryżu, dodatek do zup, a ugotowana na mleku będzie wspaniałym śniadaniem lub składnikiem deserów. Co ciekawe, jaglanka zawiera też spore ilości tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie człowieka powstaje serotonina, czyli tzw. hormon szczęścia. Z tego względu warto włączyć ją do diety szczególnie w okresie zimowym, kiedy brakuje nam słońca, a dobry nastrój zostaje wystawiony na ciężką próbę. Jaglanka dba nie tylko o ciało, ale i o duszę!