Strefa rodzica:

Przygotuj się na zieloną szkołę – wartościowe przekąski na szkolne wycieczki!

Wiosna i początek lata to czas, w którym szkoły często organizują kilkudniowe wycieczki klasowe. Warto zatem przygotować plecak z prowiantem, który będzie zawierał smaczne i pożywne warianty. Sprawdź pomysły na przekąski, które nastolatek będzie mógł przygotować samodzielnie lub z Twoją drobną pomocą!

Co włożyć do wycieczkowych śniadaniówek?

Najprostszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o zapełnienie śniadaniówek, są oczywiście szybkie zakupy w pobliskim markecie. Możesz zachęcić jednak nastolatka do przygotowania dobrych i smacznych przekąsek!

Kokosowe batony w czekoladzie

Większość łasuchów lubi słodycze i ciężko byłoby przygotować wyprawkę, która nie zawierałaby takich łakoci. Kokosowe batony w czekoladzie są przepyszne, a Ty masz całkowitą kontrolę nad tym, co wchodzi w skład takiego batonika. Do przygotowania batonów będą potrzebne:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • ¾ szklanki gęstego mleczka kokosowego,
  • ½ szklanki oleju kokosowego

Polewa do batonów:

  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki oleju kokosowego.

Przygotowanie pysznych, domowych batonów z wiórkami kokosowymi

Zrobienie tych batonów warto zaplanować przynajmniej na dzień wcześniej, gdyż cały proces wymaga odrobine więcej czasu. Nastolatek może wykonać batony samodzielnie lub przy odrobinie wsparcia i drobnych instrukcjach, zwłaszcza jeśli jest na początku swojej kulinarnej przygody.

Wykonanie batoników jest stosunkowo proste – wystarczy uprażyć wiórki kokosowe w piekarniku nagrzanym do 180°, po czym zostawić je do całkowitego wystudzenia. Gdy to już nastąpi, można przejść do wymieszania wiórek z resztą składników i formowania batonów. W tym samym czasie można rozpuścić czekoladę w garnuszku i dodać olej kokosowy, a następnie pokryć polewą batony i trzymać je kilka godzin w lodówce.

Słodkie muffiny na równie słodką podróż

Plecak wypełniony czekoladą, ciastkami przekładanymi kremem czy batonami tylko pozornie wydaje się kuszący. Aby nie ograniczać słodkości, tylko proponować wartościowsze alternatywy, wypiekaj z nastolatkiem słodkie muffiny na mące orkiszowej, z płatkami owsianymi. Za słodycz odpowiadać będzie miód, a za głęboki smak – spora porcja kakao. Do środka masy możecie dodać skruszoną porcję gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej.

Mieszanka nie do końca studencka

Na czas zielonej szkoły warto zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju przekąski – dobrą propozycją może być mieszanka bakalii, która zaspokoi niewielki głód i będzie można wrócić do niej później. Taką kompozycję możesz wyczarować z m.in.: orzechów włoskich, orzechów nerkowca i suszonych owoców z niesiarkowanej moreli i żurawiny.

Warzywa w słupki do chrupania

Warzywa pokrojone w słupki i schowane w szczelnym pojemniku mogą być przepyszną przekąską do chrupania w czasie wycieczki. Niemal wszystkie warzywa nadają się do pokrojenia, więc najlepiej sięgać po te sezonowe z pobliskiego warzywniaka. Na przykład do pojemnika można pokroić paprykę czerwoną i żółtą, marchewki i kawałki kalarepy. A do tego osobno zapakowaną porcję hummusu. Najważniejsze, by było kolorowo i wartościowo!