Strefa rodzica:
Przygotuj się na zieloną szkołę – wartościowe przekąski na szkolne wycieczki!
Wiosna i początek lata to czas, w którym szkoły często organizują kilkudniowe wycieczki klasowe. Warto zatem przygotować plecak z prowiantem, który będzie zawierał smaczne i pożywne warianty. Sprawdź pomysły na przekąski, które nastolatek będzie mógł przygotować samodzielnie lub z Twoją drobną pomocą!
Co włożyć do wycieczkowych śniadaniówek?
Najprostszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o zapełnienie śniadaniówek, są oczywiście szybkie zakupy w pobliskim markecie. Możesz zachęcić jednak nastolatka do przygotowania dobrych i smacznych przekąsek!
Kokosowe batony w czekoladzie
Większość łasuchów lubi słodycze i ciężko byłoby przygotować wyprawkę, która nie zawierałaby takich łakoci. Kokosowe batony w czekoladzie są przepyszne, a Ty masz całkowitą kontrolę nad tym, co wchodzi w skład takiego batonika. Do przygotowania batonów będą potrzebne:
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- pół szklanki ksylitolu,
- ¾ szklanki gęstego mleczka kokosowego,
- ½ szklanki oleju kokosowego
Polewa do batonów:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki oleju kokosowego.
Przygotowanie pysznych, domowych batonów z wiórkami kokosowymi
Zrobienie tych batonów warto zaplanować przynajmniej na dzień wcześniej, gdyż cały proces wymaga odrobine więcej czasu. Nastolatek może wykonać batony samodzielnie lub przy odrobinie wsparcia i drobnych instrukcjach, zwłaszcza jeśli jest na początku swojej kulinarnej przygody.
Wykonanie batoników jest stosunkowo proste – wystarczy uprażyć wiórki kokosowe w piekarniku nagrzanym do 180°, po czym zostawić je do całkowitego wystudzenia. Gdy to już nastąpi, można przejść do wymieszania wiórek z resztą składników i formowania batonów. W tym samym czasie można rozpuścić czekoladę w garnuszku i dodać olej kokosowy, a następnie pokryć polewą batony i trzymać je kilka godzin w lodówce.
Słodkie muffiny na równie słodką podróż
Plecak wypełniony czekoladą, ciastkami przekładanymi kremem czy batonami tylko pozornie wydaje się kuszący. Aby nie ograniczać słodkości, tylko proponować wartościowsze alternatywy, wypiekaj z nastolatkiem słodkie muffiny na mące orkiszowej, z płatkami owsianymi. Za słodycz odpowiadać będzie miód, a za głęboki smak – spora porcja kakao. Do środka masy możecie dodać skruszoną porcję gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej.
Mieszanka nie do końca studencka
Na czas zielonej szkoły warto zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju przekąski – dobrą propozycją może być mieszanka bakalii, która zaspokoi niewielki głód i będzie można wrócić do niej później. Taką kompozycję możesz wyczarować z m.in.: orzechów włoskich, orzechów nerkowca i suszonych owoców z niesiarkowanej moreli i żurawiny.
Warzywa w słupki do chrupania
Warzywa pokrojone w słupki i schowane w szczelnym pojemniku mogą być przepyszną przekąską do chrupania w czasie wycieczki. Niemal wszystkie warzywa nadają się do pokrojenia, więc najlepiej sięgać po te sezonowe z pobliskiego warzywniaka. Na przykład do pojemnika można pokroić paprykę czerwoną i żółtą, marchewki i kawałki kalarepy. A do tego osobno zapakowaną porcję hummusu. Najważniejsze, by było kolorowo i wartościowo!