Wiedz i jedz

Co gdzie leży? Twoja mapa lodówki.

Czy produkty mogą lądować w lodówce w dowolnej konfiguracji?

Nic bardziej mylnego!

Wyobraź sobie, że lodówka to taka osobna planeta. Każdy element, który do niej trafi, musi znać swoje miejsce. Przygotowałam krótką ściągawkę z tego, jak rozmieszczać produkty w lodówce.

Pamiętaj!

Podchodząc w sprytny, przemyślany sposób do układania zakupów w lodówce, masz większy wpływ na jakość produktów, które w niej przechowujesz! Porządek w lodówce to korzyść również dla dłuższego zachowania ich świeżości i ograniczenia marnowania.

 

Co, gdzie, jak?

mapa lodówki

 

Dolna szuflada

Owoce i warzywa

Dolna część lodówki to taka podstawa. Panuje tu stosunkowo wysoka temperatura oraz wilgotność, więc dobrze poczują się tu owoce i warzywa. O tym, które owoce i warzywa należy trzymać w lodówce, dowiesz się z tego artykułu.

 

Drzwi

Produkty w kartonach, sosy

Okolice drzwi są najcieplejszym miejscem, więc na tych półkach powinny znaleźć się takie produkty jak mleko, oleje, soki czy sosy (ketchup, musztarda itp.), bo nie trzeba ich mocno chłodzić.

 

Dolna półka

Ryby, mięso

Na dolnej półce panuje najniższa temperatura, dlatego powinny się na niej znaleźć produkty, które psują się szybko – np. mięso i ryby.

 

Środkowa półka

Wędliny, sery (też twarogi)

Na środkowej półce należy trzymać produkty, które szybko się psują i mają krótką datę ważności – wędliny, sery czy nawet resztki z wczorajszego obiadu.

 

Górna półka

Produkty mleczne (np. jogurty, kefir, śmietana), przetwory, ciasta

Wyższa temperatura panująca na górnej półce wpływa dobrze na rozwój „tych dobrych” bakterii, dlatego też dobrze umieszczać na niej nabiał.