Aktualności
Gotuj się na… niemarnowanie jedzenia!
Dołącz do niemarnujących
Kto, choć raz nie zmarnował jedzenia niech podniesie rękę! Zdarza się, prawda?
Zdarza się i to nagminnie – na całym świecie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na naszym globie, co roku marnowanych jest 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Ogólne szacunki wskazują, że jest to 1/3 wyprodukowanego na świecie jedzenia.
W samej Polsce, też nie wygląda to najlepiej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – rocznie marnujemy około 5 milionów ton żywności. Bardzo ważnym jest fakt, że aż 60% wyrzuconego jedzenia pochodzi z polskich gospodarstw domowych. Według badań Federacji Banków Żywności Polacy najczęściej wyrzucają: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa, jogurty i na ostatnim miejscu plasują się ziemniaki.
Brzmi zatrważająco, jednak możemy się starać temu choć trochę zaradzić i wprowadzić w nasze codzienne życie stałe nawyki, które zminimalizują marnowanie żywności. Czyli, jak w większości życiowych przypadków, najpierw najlepiej zacząć zmiany od siebie.
Jak to zrobić?