Przepisy:

Idealne jajko na twardo z sosem tatarskim

Czas przygotowania: 20 min

Ilość procji: 1 lub 2

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • Sól

 

Dodatkowo:

  • 2 korniszony
  • kilka marynowanych pieczarek
  • Cebulka dymka ze szczypiorem 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • ew. łyżka kaparów

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka przed ugotowaniem wyciągnij z lodówki, najlepiej co najmniej godzinę przed użyciem. Przed gotowaniem jajka przelej wrzątkiem, aby je sparzyć. To pozwoli pozbyć się ew.  bakterii. 
  • W garnuszku zagotuj wodę. Kiedy będzie wrzała włóż do niej delikatnie jajka używając łyżki. 
  • Dodaj łyżkę soli – dzięki temu jajka będą łatwiej się obierać. 
  • Aby ugotować jajka na twardo potrzebujemy ok 10-12min. od momentu włożenia do wrzątku. 
  • Po ugotowaniu jajka przelej dużą ilością zimnej wody. 
  • Korniszony oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie wsyp do miseczki.
  • Cebulę dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. 
  • Dodaj majonez oraz natkę pietruszki po czym dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  • Jeśli lubisz możesz dodać również posiekane kapary dla zaostrzenia smaku. 
  • Jajka podawaj z sosem tatarskim posypane świeżymi ziołami.