Przepisy:
Idealne jajko na twardo z sosem tatarskim
Czas przygotowania: 20 min
Ilość procji: 1 lub 2
Składniki:
- 4 jajka
- Sól
Dodatkowo:
- 2 korniszony
- kilka marynowanych pieczarek
- Cebulka dymka ze szczypiorem
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- ew. łyżka kaparów
Sposób przygotowania:
- Jajka przed ugotowaniem wyciągnij z lodówki, najlepiej co najmniej godzinę przed użyciem. Przed gotowaniem jajka przelej wrzątkiem, aby je sparzyć. To pozwoli pozbyć się ew. bakterii.
- W garnuszku zagotuj wodę. Kiedy będzie wrzała włóż do niej delikatnie jajka używając łyżki.
- Dodaj łyżkę soli – dzięki temu jajka będą łatwiej się obierać.
- Aby ugotować jajka na twardo potrzebujemy ok 10-12min. od momentu włożenia do wrzątku.
- Po ugotowaniu jajka przelej dużą ilością zimnej wody.
- Korniszony oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę, a następnie wsyp do miseczki.
- Cebulę dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw.
- Dodaj majonez oraz natkę pietruszki po czym dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli lubisz możesz dodać również posiekane kapary dla zaostrzenia smaku.
- Jajka podawaj z sosem tatarskim posypane świeżymi ziołami.