Przepisy:

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

Czas przygotowania: 14 min

Składniki

3 łyżki Majonez Sałatkowy Winiary 

2  ogórki zielone (opcjonalnie cukinia)

1 główka sałaty masłowa lub inna ulubiona

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek szczypiorku, opcjonalnie inna ulubiona zielenina

trochę soli

trochę cukru

Przygotowanie

0 min

Krok 1

5 min

Cukinię i marchewkę pokrój w półplasterki.

Krok 2

5 min

Cebulę posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj cukinię i marchewkę.

Krok 3

5 min

Duś całość przez około 5 minut.

Krok 4

3 min

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i sokiem z cytryny, połącz ze śmietanką.

Krok 5

10 min

Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody i połącz z sosem.

Krok 6

5 min

Dodaj rukolę, posiekane suszone pomidory oraz pokruszony ser. Wymieszaj.

Krok 7

5 min

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Krok 8

1 min

Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

Ten makaron to świetna propozycja, jeśli podczas sezonu masz za dużo cukinii i poszukujesz dań, w których można ją wykorzystać. To wegetariański obiad, który zasmakuje wszystkim: makaron penne z warzywnym sosem z duszonych cukinii, marchwi i cebuli, doprawionym śmietanką, cytryną oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY! Idealny jako przepyszny przerywnik między ulubionymi daniami mięsnymi, jak i ciekawa propozycja bezmięsna dla wegetarian. Wyborna kompozycja warzyw (cukinii, suszonych pomidorów, rukoli), penne, fety lub mozzarelli i przypraw. Danie – posypane natką pietruszki – podawaj na ciepło.

Wypróbuj także:

Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Czas przygotowania: 10 min

Zobacz przepis
Maślane tosty czosnkowe z awokado i twarożkiem

Maślane tosty czosnkowe z awokado i twarożkiem

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
Owsianka z owocami i orzechami

Owsianka z owocami i orzechami

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Czas przygotowania: 35 min

Zobacz przepis