Przepisy:

Jabłka zapiekane z kruszonką z płatków owsianych i koglem moglem

Czas przygotowania: 25 min

Ilość porcji: 2 lub 4

 

Składniki:

  • 2 jabłka twarde i kwaśne
  • 1 szkl. płatków owsianych 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść ulubionych bakalii
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki cukru
  • cukier z wanilią

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz i wydrąż. Pokrój na plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania. 
  • Żółtka utrzyj trzepaczką lub mikserem z cukrem i wanilią, do momentu aż potroją swoją objętość. 
  • W osobnym naczyniu wymieszaj masło z płatkami owsianymi, mąką i miodem. Mieszaj aż powstanie sypka i lekko posklejana kruszonka. 
  • Jabłka zalej koglem moglem i przykryj kruszonką. 
  • Posyp ulubionymi bakaliami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10-15 minut.