Przepisy:
Jabłka zapiekane z kruszonką z płatków owsianych i koglem moglem
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 2 lub 4
Składniki:
- 2 jabłka twarde i kwaśne
- 1 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść ulubionych bakalii
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier z wanilią
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i wydrąż. Pokrój na plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Żółtka utrzyj trzepaczką lub mikserem z cukrem i wanilią, do momentu aż potroją swoją objętość.
- W osobnym naczyniu wymieszaj masło z płatkami owsianymi, mąką i miodem. Mieszaj aż powstanie sypka i lekko posklejana kruszonka.
- Jabłka zalej koglem moglem i przykryj kruszonką.
- Posyp ulubionymi bakaliami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10-15 minut.