Przepisy:
Kanapka z pieczonym kurczakiem w sosie teryiaki
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu teryiaki
- 2 krótkie bagietki lub ciabatty
- Sól i pieprz do smaku
- Ćwiartka sałaty lodowej
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka prażonej cebulki
- Masło
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1 łyżka majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny kilka kropli
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka zamarynuj w sosie teryiaki i odstaw.
- Następnie piecz ok 20 min w temp 200*C aż będzie ładnie zarumieniony z zewnątrz.
- Po upieczeniu lekko przestudź.
- Sałatę lodową pokrój w cienkie paski.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.. Marchewkę dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
- Ogórki konserwowe pokrój w cienkie plastry.
- Bagietki przekrój na pół tak, aby jeden długi bok pozostał nietknięty – jak do hot doga, a następnie posmaruj je masłem.
- Majonez wymieszaj z musztardą i posmaruj nim bagietki.
- Na spód bagietki połóż ogórki konserwowe. Pierś z kurczaka pokrój na plastry i ułóż na ogórkach. Na wierzchu połóż sałatę oraz wiórki z marchewki i prażoną cebulkę.
- Całość zamknij pozostałą częścią bagietki.