Przepisy:

Kanapka z pieczonym kurczakiem w sosie teryiaki

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu teryiaki
  • 2 krótkie bagietki lub ciabatty
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ćwiartka sałaty lodowej
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka prażonej cebulki 
  • Masło 
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny kilka kropli

 

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka zamarynuj w sosie teryiaki i odstaw.
  • Następnie piecz ok 20 min w temp 200*C aż będzie ładnie zarumieniony z zewnątrz.
  • Po upieczeniu lekko przestudź.
  • Sałatę lodową pokrój w cienkie paski.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.. Marchewkę dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
  • Ogórki konserwowe pokrój w cienkie plastry.
  • Bagietki przekrój na pół tak, aby jeden długi bok pozostał nietknięty – jak do hot doga, a następnie posmaruj je masłem.
  • Majonez wymieszaj z musztardą i posmaruj nim bagietki.
  • Na spód bagietki połóż ogórki konserwowe. Pierś z kurczaka pokrój na plastry i ułóż na ogórkach. Na wierzchu połóż sałatę oraz wiórki z marchewki i prażoną cebulkę.
  • Całość zamknij pozostałą częścią bagietki.