Przepisy:

Kanapka z pastą jajeczną z serem cheddar

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • Pieczywo pełnoziarniste na zakwasie
  • Jajka 4szt
  • 1szklanka tartego sera cheddar najlepiej czerwonego lub inny ulubiony ser o wyrazistym smaku
  • mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 plastry bekonu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki majonezu
  • Pół zielonego ogórka
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotuj na twardo i po ugotowaniu obierz.
  • Zielonego ogórka i rzodkiewki pokrój na plasterki. 
  • Bekon ułóż na blaszce do pieczenia i praż w piekarniku rozgrzanym do 190-200*C przez ok 10-15 min aż zrobi się rumiany i chrupiący.  Po upieczeniu odsącz z tłuszczu i odstaw. 
  • Cebulkę pokrój w drobną kostkę.
  • Jajka rozgnieć widelcem i umieść w misce. 
  • Dodaj tarty ser, szczypiorek oraz majonez.  Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  • Pieczywo pokrój na kromki i posmaruj masłem. 
  • Na każdej kromce ułóż łyżkę pasty jajecznej. 
  • Na wierzchu połóż połamany boczek, plasterki rzodkiewki oraz ogórka. 
  • Posyp posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.