Przepisy:
Kanapka z pastą jajeczną z serem cheddar
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- Pieczywo pełnoziarniste na zakwasie
- Jajka 4szt
- 1szklanka tartego sera cheddar najlepiej czerwonego lub inny ulubiony ser o wyrazistym smaku
- mała czerwona cebulka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 plastry bekonu
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- Pół zielonego ogórka
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i po ugotowaniu obierz.
- Zielonego ogórka i rzodkiewki pokrój na plasterki.
- Bekon ułóż na blaszce do pieczenia i praż w piekarniku rozgrzanym do 190-200*C przez ok 10-15 min aż zrobi się rumiany i chrupiący. Po upieczeniu odsącz z tłuszczu i odstaw.
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka rozgnieć widelcem i umieść w misce.
- Dodaj tarty ser, szczypiorek oraz majonez. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Pieczywo pokrój na kromki i posmaruj masłem.
- Na każdej kromce ułóż łyżkę pasty jajecznej.
- Na wierzchu połóż połamany boczek, plasterki rzodkiewki oraz ogórka.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.