Przepisy:

Sałatka z tuńczykiem i warzywami a’la Nicea

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach i oleju
  • Garść czarnych oliwek
  • Zielony ogórek
  • Czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • Szpinak baby
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor malinowy
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • Garść koperku 
     

Sposób przygotowania:

  • Pomidora pokrój w dużą kostkę.
  • Zielonego ogórka przekrój na ćwiartki i wykrój z niego gniazda nasienne. 
  • Ogórek pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Jajka pokrój na ćwiartki.
  • Do miski wsyp liście szpinaku. Dodaj pokrojone warzywa oraz jajko.
  • Wierzch posyp oliwkami oraz pokruszonymi kawałkami tuńczyka.
  • W osobnej misce przygotuj dressing.
  • Wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj miód oraz bardzo dokładnie posiekany koperek.
  • Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz też wszystko wlać do małego słoiczka i dokładnie wstrząsnąć.