Przepisy:
Sałatka z tuńczykiem i warzywami a’la Nicea
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach i oleju
- Garść czarnych oliwek
- Zielony ogórek
- Czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- Szpinak baby
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pomidor malinowy
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- Garść koperku
Sposób przygotowania:
- Pomidora pokrój w dużą kostkę.
- Zielonego ogórka przekrój na ćwiartki i wykrój z niego gniazda nasienne.
- Ogórek pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Jajka pokrój na ćwiartki.
- Do miski wsyp liście szpinaku. Dodaj pokrojone warzywa oraz jajko.
- Wierzch posyp oliwkami oraz pokruszonymi kawałkami tuńczyka.
- W osobnej misce przygotuj dressing.
- Wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj miód oraz bardzo dokładnie posiekany koperek.
- Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Możesz też wszystko wlać do małego słoiczka i dokładnie wstrząsnąć.