Przepisy:
Kotlety mielone z krakersami i pieczonymi frytkami z batatów
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebulka
- pół szklanki kruszonych krakersów
- ¼ szkl. mleka
- Bułka tarta
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 3 średnie bataty
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni. Lekko przestudzoną dodaj do mięsa.
- Wlej mleko oraz wsyp pokruszone krakersy. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Z mięsa formuj zgrabne kotlety, które następnie usmaż na oleju. Powinny być rumiane z zewnątrz i soczyste w środku.
- Bataty umyj i obierz, a następnie pokrój w grube długie frytki.
- W miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą, a następnie dokładnie natrzyj nimi ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 30 min.
- Kotlety mielone podawaj z batatami i ulubioną sałatką.