Przepisy:

Kotlety mielone z krakersami i pieczonymi frytkami z batatów

Czas przygotowania: 60 min

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebulka
  • pół szklanki kruszonych krakersów
  • ¼ szkl. mleka
  • Bułka tarta 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 3 średnie bataty
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
     

Sposób przygotowania:

  • Cebulkę pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni. Lekko przestudzoną dodaj do mięsa. 
  • Wlej mleko oraz wsyp pokruszone krakersy. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  • Z mięsa formuj zgrabne kotlety, które następnie usmaż na oleju. Powinny być rumiane z zewnątrz i soczyste w środku.
  • Bataty umyj i obierz, a następnie pokrój w grube długie frytki. 
  • W miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą, a następnie dokładnie natrzyj nimi ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 30 min. 
  • Kotlety mielone podawaj z batatami i ulubioną sałatką.