Przepisy:

Burger z twistem z sałatką colesław po polsku

Czas przygotowania: 15 min

Selera oraz jabłko zetrze. Wymieszać z łyżeczką majonezu. Całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i peprzem. Sałatka może być podawana osobno lub dodana do środka burgera.

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • majonez Winiary
  • sałata zielona
  • ogórki kiszone
  • pomidory
  • czerwona cebula
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę siekamy drobno i mieszamy razem z mięsem mielonym z kurczaka, jajkiem, bułką tartą oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości przygotowanych bułek, a następnie układamy kotlety na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Kotlety pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
  • W tym czasie przekrój bułki na pół i usmaż je na suchej grillowej patelni
  • Gdy kotlety będą gotowe możesz zacząć składać burgera- każdą połówkę bułki posmaruj niewielką ilością majonezu, następnie połóż liść sałaty, pokrojonego ogórka kiszonego, pomidora, czerwoną cebulę, świeżą bazylię oraz kotleta mielonego.