Przepisy:
Burger z twistem z sałatką colesław po polsku
Czas przygotowania: 15 min
Selera oraz jabłko zetrze. Wymieszać z łyżeczką majonezu. Całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i peprzem. Sałatka może być podawana osobno lub dodana do środka burgera.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 4 bułki pełnoziarniste
- majonez Winiary
- sałata zielona
- ogórki kiszone
- pomidory
- czerwona cebula
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy drobno i mieszamy razem z mięsem mielonym z kurczaka, jajkiem, bułką tartą oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Z przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości przygotowanych bułek, a następnie układamy kotlety na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Kotlety pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
- W tym czasie przekrój bułki na pół i usmaż je na suchej grillowej patelni
- Gdy kotlety będą gotowe możesz zacząć składać burgera- każdą połówkę bułki posmaruj niewielką ilością majonezu, następnie połóż liść sałaty, pokrojonego ogórka kiszonego, pomidora, czerwoną cebulę, świeżą bazylię oraz kotleta mielonego.