Przepisy:
Kulki jaglane z suszonymi owocami
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: około 15 kulek
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
- 3 łyżki miodu
- 15 obranych migdałów
- 50g rodzynek
- 100g wiórków kokosowych
- 50g wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.
- Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynkami. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
- Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.
- Włóż do lodówki na 30 minut.