Przepisy:

Kulki jaglane z suszonymi owocami

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: około 15 kulek

 

Składniki:

  • 100g    kaszy jaglanej
  • 200 ml    mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
  • 3 łyżki    miodu
  • 15    obranych migdałów
  • 50g    rodzynek
  • 100g    wiórków kokosowych
  • 50g    wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
  • 1 łyżka    oleju kokosowego

 

Sposób przygotowania:

  • W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.
  • Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynkami. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.
  • Włóż do lodówki na 30 minut.