Przepisy:
Sałatka cesarska z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 3 lub 4
Składniki:
- 1 filet z kurczaka (ok. 500g)
- Sałata rzymska 1 duża lub 2 małe
- Garść pomidorków koktajlowych
- Pół zielonego ogórka
- 1 szklanka grzanek (przepis osobno lub gotwiec)
- 80g sera typu parmezan
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- Garść pestek ze słonecznika
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i osusz. Posmaruj oliwą i dopraw solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
- Pierś wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 15-20minut.
- Do miseczki wsyp tarty parmezan.
- Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz czosnek przyciśnięty przez praskę.
- Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Sałatę rzymską podziel na liście. Małe zostaw w całości, a większe porwij lub pokrój na duże kawałki.
- Ogórka pokrój w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połowę.
- Wszystkie warzywa umieść w misce. Dodaj połowę sosu i dokładnie wymieszaj.
- Przestudzonego kurczaka pokrój w plastry i ułóż na górze sałaty.
- Dodaj wiórki z parmezanu.
- Całość posyp pestkami słonecznika oraz grzankami. Polej pozostałym sosem.