Przepisy:

Sałatka cesarska z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 3 lub 4

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (ok. 500g)
  • Sałata rzymska 1 duża lub 2 małe
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Pół zielonego ogórka
  • 1 szklanka grzanek (przepis osobno lub gotwiec)
  • 80g sera typu parmezan
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • Garść pestek ze słonecznika
  • Sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj i osusz. Posmaruj oliwą i dopraw solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. 
  • Pierś wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 15-20minut.
  • Do miseczki wsyp tarty parmezan. 
  • Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz czosnek przyciśnięty przez praskę. 
  • Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. 
  • Sałatę rzymską podziel na liście. Małe zostaw w całości, a większe porwij lub pokrój na duże kawałki. 
  • Ogórka pokrój w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połowę. 
  • Wszystkie warzywa umieść w misce. Dodaj połowę sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Przestudzonego kurczaka pokrój w plastry i ułóż na górze sałaty.
  • Dodaj wiórki z parmezanu. 
  • Całość posyp pestkami słonecznika oraz grzankami. Polej pozostałym sosem.