Przepisy:

Chili con carne

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 1 lub 2

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego np. wołowego lub dwie kostki tofu pokrojonego w drobną kostkę (w wersji wegetariańskiej)
  • 500ml. bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500ml. Passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ¾ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 papryka kolorowa (może być mix różnych kolorów)
  • ½ łyżeczki cukru
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

 

Ew. Świeża kolendra, limonka i kwaśna śmietana do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone lub tofu. 
  • Cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka. 
  • Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. 
  • Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i praż całość ok 1 min. 
  • Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. 
  • Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok 30min. 
  • Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę a następnie dopraw solą oraz pieprzem. 
  • Duś jeszcze 10 min. 
  • Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.