Przepisy:
Chili con carne
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 1 lub 2
Składniki:
- 500g mięsa mielonego np. wołowego lub dwie kostki tofu pokrojonego w drobną kostkę (w wersji wegetariańskiej)
- 500ml. bulionu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 500ml. Passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ¾ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 papryka kolorowa (może być mix różnych kolorów)
- ½ łyżeczki cukru
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Ew. Świeża kolendra, limonka i kwaśna śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone lub tofu.
- Cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty.
- Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i praż całość ok 1 min.
- Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok 30min.
- Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
- Duś jeszcze 10 min.
- Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.