Przepisy:

Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 3-4

 

Składniki:

  • 500g łososia
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 burak
  • ¼ dyni
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Oliwa
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  • Ryż zalej 2 szklankami wody. Dodaj przyprawę curry w proszku i wymieszaj.
  • Przelej do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25min.
  • Buraka, marchew i pietruszkę obierz umyj i pokrój na ćwiartki, buraka w plastry.
  • Dynię pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 3 łyżki oliwy ze świeżym tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Powstałą marynatą posmaruj dokładnie warzywa i wysyp je na blaszkę do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 40 minut.
  • Na 10 minut przed końcem dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe przecięte na pół.
  • Łososia skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika razem z warzywami na ok 20 min.
  • Dno miski wysyp ryżem.
  • Dodaj upieczone warzywa oraz łososia.
  • Całość uzupełnij ćwiartką cytryny i siekaną natką pietruszki.

Wypróbuj także:

Tosty z kolorowymi pomidorami pesto i serem korycińskim

Tosty z kolorowymi pomidorami pesto i serem korycińskim

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
Sałatka cesarska z kurczakiem

Sałatka cesarska z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 min

Zobacz przepis
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Tortilla z sałatą lodową i tuńczykiem

Tortilla z sałatą lodową i tuńczykiem

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis