Przepisy:
Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 500g łososia
- 1 szklanka ryżu
- 1 burak
- ¼ dyni
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku
- świeży tymianek
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Garść pomidorków koktajlowych
- Oliwa
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż zalej 2 szklankami wody. Dodaj przyprawę curry w proszku i wymieszaj.
- Przelej do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25min.
- Buraka, marchew i pietruszkę obierz umyj i pokrój na ćwiartki, buraka w plastry.
- Dynię pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 3 łyżki oliwy ze świeżym tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Powstałą marynatą posmaruj dokładnie warzywa i wysyp je na blaszkę do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe przecięte na pół.
- Łososia skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika razem z warzywami na ok 20 min.
- Dno miski wysyp ryżem.
- Dodaj upieczone warzywa oraz łososia.
- Całość uzupełnij ćwiartką cytryny i siekaną natką pietruszki.