Strefa rodzica:
Jak zapewnić dziecku bezpieczeństwo w kuchni? Pierwsze kroki gotowania

Nie bez powodu kuchnia przez wielu nazywana jest sercem domu. To właśnie w niej najczęściej spotykają się domownicy w ciągu dnia. Jak zacząć wspólne gotowanie z dzieckiem? Co zrobić, by zapewnić mu należyte bezpieczeństwo? Sprawdź koniecznie!
Gotowanie całą rodziną – dlaczego warto?
Wspólne gotowanie z dzieckiem niesie za sobą wiele zalet. Jedną z nich może być kształtowanie u niego prawidłowych nawyków żywieniowych, o ile przygotowane potrawy będą zawierały np. warzywa i owoce. Testowanie nowych przepisów to sposób na poznanie wielu wartościowych produktów, które zachwycają swoim smakiem. Co więcej, jest to okazja do sprawdzania swojej kreatywności, a także zacieśniania więzów z rodzicem.
Od czego zacząć przygodę z gotowaniem?
Gotując z dzieckiem należy pamiętać o tym, by zapewniać mu przestrzeń niezbędną do samodzielnych działań i podejmowania decyzji. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim nie powinno się wyręczać dziecka w pracach kuchennych. To, że rodzic najczęściej jest w stanie wykonać pewne rzeczy szybciej i dokładniej, nie powinno przekładać się na wspólne działania. Pośpiech w kuchni jest niewskazany.
BHP w kuchni. Jak wykształcić u dziecka prawidłowe nawyki?
Aby kuchnia była bezpiecznym miejscem, należy do niej wprowadzić kilka zasad. Gdy zostaną one określone na początku, dziecko będzie uczyć się prawidłowych zachowań, które przełożą się na jego późniejsze nawyki. Przystępując do gotowania w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć ręce.
Krótka instrukcja obsługi sprzętów
Kluczem do skutecznej nauki jest opisanie działania poszczególnych sprzętów i udzielenie wskazówek, jak się z nimi obchodzić. Na przykład, by nie wyciągać pałeczek z miksera czy nakładki z ostrzem blendera w momencie, gdy są one wciąż podłączone do kontaktu. Równie istotna jest koncentracja i ostrożność zachowana w trakcie korzystania z noża lub obsługi nagrzanego piekarnika. W pogotowiu warto mieć również apteczkę, która przyda się przy ewentualnych skaleczeniach. Rozcięcia i oparzenia to najczęściej występujące urazy podczas gotowania.
O czym jeszcze pamiętać?
Warto przypomnieć dziecku, że wykonując poszczególne czynności nie musi się spieszyć, a w razie problemów może poprosić o pomoc, zamiast samemu eksperymentować z przyrządami kuchennymi. Jeśli dziecko jest zaznajomione ze sprzętami, można przejść do przygotowywania pierwszych potraw.
Pierwsze kroki w kuchni – od czego zacząć?
Po zadbaniu o bezpieczeństwo dziecka w kuchni, zaplanuj naukę gotowania zgodnie z umiejętnościami pociechy. Jeśli nie miała ona wcześniej do czynienia z przyrządzaniem potraw, dobrze jest zacząć od czegoś prostego, jak np. przygotowanie sałatki lub koktajlu. Po opanowaniu podstaw można przejść do gotowania makaronów, kasz, ziemniaków, a nawet zup. Dziecko stopniowo wykształci u siebie umiejętność przygotowania śniadania, lunchboxu do szkoły, a nawet prostego, dwudaniowego obiadu. Wypieki polecamy wprowadzać ostrożnie, gdyż często wymagają one dużej precyzji, przez co ryzyko niepowodzenia jest znacznie wyższe. Warto, by pierwsze kroki w kuchni zakończyły się sukcesami, które zmotywują dziecko do dalszej nauki gotowania.