Strefa rodzica:
Kolejna jadłodzielnia od WINIARY już otwarta!
W ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, marka Winiary otworzyła nowy punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością – w Stargardzie przy Rynku Staromiejskim.
Jadłodzielnia powstała we współpracy z Fundacją CHOPS.
W Polsce marnuje się 5 mln ton żywności rocznie – program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” jest odpowiedzią na ten problem. W ramach swoich działań marka WINIARY pomaga konsumentom ograniczyć wyrzucanie jedzenia, dzieląc się z nimi praktycznymi wskazówkami czy przepisami, ale także zachęcając do przekazywania nadwyżek żywności potrzebującym.
W tym celu Winiary otwierają serię jadłodzielni w różnych miastach w Polsce. 2 grudnia do użytku został oddany kolejny taki punkt marki – w Stargardzie. W uroczystym otwarciu nowej jadłodzielni udział wzięli prezydent miasta Rafał Zając oraz Roman Żarnecki – prezes Fundacji CHOPS.
Jak działa jadłodzielnia?
Jadłodzielnia to specjalny punkt, który służy nieodpłatnej wymianie żywności pomiędzy mieszkańcami miast. Każda z tworzonych przez Winiary jadłodzielni będzie zawierać lodówkę oraz regały i szafki na produkty suche. Zainteresowani mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący będzie mógł ją zabrać i zagospodarować według własnych potrzeb. W nowym punkcie mieszkańcy Stargardu będą mogli dzielić się produktami codziennie przez całą dobę.
Nowa jadłodzielnia nie powstałaby bez wsparcia miasta oraz Fundacji CHOPS, której wolontariusze i partnerzy będą na co dzień doglądać punktu.
Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki czemu możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu
– mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.
Marnowanie żywności jest realnym problemem!
Jak pokazują dane SGGW, ponad połowa żywności, która marnuje się w Polsce (53%), pochodzi z gospodarstw domowych. Niemal co trzeci ankietowany w tej grupie (29%) jako powód wyrzucania produktów spożywczych wskazuje na przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Co piąty przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie zakupione w nadmiarze, a co ósmy (13%) – że to skutek niewłaściwego przechowywania żywności. W sumie każdego roku marnuje się w Polsce ok. 5 mln ton żywności, co oznacza, że statystycznie każdy z nas wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia rocznie!
Więcej informacji o kampanii, jak również porady na dalsze wykorzystanie produktów, które pozostały w lodówce, oraz inspiracje do działań mających na celu ograniczenie marnowania jedzenia, można znaleźć na stronie https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu.
Chcesz podzielić się żywnością lub skorzystać z jadłodzielni?