Przepisy:

Bruschetta z Kremowym Szpinakiem i Migdałami

Czas przygotowania: 15 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • świeża gałka muszkatołowa
  • płatki migdałowe
  • chleb pełnoziarnisty

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy a następnie przesmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy świeży szpinak i smażymy aż zmięknie około 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dolewamy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i redukujemy ją do połowy.
  • Chleb pełnoziarnisty kroimy na kromki, a następnie pieczemy go w piekarniku do chrupkości
  • Na grzanki nakładamy szpinak, a na wierzch migdały.