Przepisy:
Bruschetta z Kremowym Szpinakiem i Migdałami
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- świeża gałka muszkatołowa
- płatki migdałowe
- chleb pełnoziarnisty
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy a następnie przesmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy świeży szpinak i smażymy aż zmięknie około 2-3 minuty.
- Po tym czasie dolewamy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i redukujemy ją do połowy.
- Chleb pełnoziarnisty kroimy na kromki, a następnie pieczemy go w piekarniku do chrupkości
- Na grzanki nakładamy szpinak, a na wierzch migdały.