Przepisy:
Carbonara z awokado
Czas przygotowania: 25-30 min
Ilość porcji: 1 lub 2
Składniki:
- 100g wędzonego boczku
- 1 jajko
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka tartego sera typu parmezan bursztyn itd.
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój na drobną kostkę i upraż na patelni, aż zrobi się rumiany i chrupiący.
- W osobnej misce rozbij jajko i dodaj do niego usmażony boczek – dokładnie wymieszaj.
- Awokado rozgnieć widelcem. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
- Gorący makaron wrzuć od miski z jajkiem i boczkiem. Wymieszaj.
- Dodaj ser oraz rozgniecione awokado ze szczypiorkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane startym serem.