Przepisy:

Carbonara z awokado

Czas przygotowania: 25-30 min

Ilość porcji: 1 lub 2

 

Składniki:

  • 100g wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka tartego sera typu parmezan bursztyn itd.
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100g  makaronu spaghetti 

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój na drobną kostkę i upraż na patelni, aż zrobi się rumiany i chrupiący. 
  • W osobnej misce rozbij jajko i dodaj do niego usmażony boczek – dokładnie wymieszaj.
  • Awokado rozgnieć widelcem.  Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. 
  • Gorący makaron wrzuć od miski z jajkiem i boczkiem. Wymieszaj. 
  • Dodaj ser oraz rozgniecione awokado ze szczypiorkiem.
  • Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane startym serem.