Przepisy:

Miseczki z tortilli z sałatka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 30-40 min

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 4 tortille
  • 1 Zielony ogórek
  • 1 Pomidor
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • Kolendra świeża
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z limonki 

 

Sposób przygotowania:

  • Z tortilli przy pomocy dużej szklanki lub małej miseczki wytnij mniejsze kółka ok 13-15cm. Foremkę do muffinków posmaruj oliwą. 
  • W każde wgłębienie włóż placek z tortilli i dokładnie dociśnij tak, aby wypełnij zagłębienie. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 10-15 min aż „miseczki” się lekko zarumienią. 
  • Wyciągnij i odstaw do wystudzenia. 
  • Warzywa dokładnie umyj. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. 
  • Ananasa pozbaw twardego środka i również pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i ananas umieść w misce. 
  • Kolendrę posiekaj. 
  • W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, z sokiem z cytryny, miodem oraz ziołami. 
  • Dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj do wcześniej pokrojonych warzyw. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
  • Sałatkę przełóż do miseczek i podawaj posypaną ziołami.