Przepisy:
Miseczki z tortilli z sałatka z tuńczykiem
Czas przygotowania: 30-40 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 tortille
- 1 Zielony ogórek
- 1 Pomidor
- 1 Czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 1 plaster świeżego ananasa
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- Kolendra świeża
- Sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- Sok z limonki
Sposób przygotowania:
- Z tortilli przy pomocy dużej szklanki lub małej miseczki wytnij mniejsze kółka ok 13-15cm. Foremkę do muffinków posmaruj oliwą.
- W każde wgłębienie włóż placek z tortilli i dokładnie dociśnij tak, aby wypełnij zagłębienie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 10-15 min aż „miseczki” się lekko zarumienią.
- Wyciągnij i odstaw do wystudzenia.
- Warzywa dokładnie umyj. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.
- Ananasa pozbaw twardego środka i również pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i ananas umieść w misce.
- Kolendrę posiekaj.
- W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, z sokiem z cytryny, miodem oraz ziołami.
- Dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj do wcześniej pokrojonych warzyw. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
- Sałatkę przełóż do miseczek i podawaj posypaną ziołami.