Przepisy:
Domowa granola z jogurtem
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4 lub 6
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- Pół szklanki migdałów w płatkach
- Garść orzechów nerkowca
- Garść suszonych moreli
- Garść suszonych jabłek
- 1 łyżka sezamu
- Trzy łyżki miodu
- Pół szklanki ekspandowanego ryżu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, ekspandowany ryż, orzechy, sezam oraz płatki migdałów.
- Dodaj miód i dobrze wymieszaj.
- Granolę rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz ok 10-15 minut aż całość zacznie się lekko rumienić.
- Po tym czasie płatki przemieszaj i piecz kolejne 10 minut. Uważaj, aby się nie przypaliły!
- W międzyczasie posiekaj owoce. Płatki wymieszaj z owocami i odstaw do wystudzenia.
- Przełóż do szczelnego słoika, aby zachować ich chrupkość. Granolę podawaj z jogurtem naturalnym.