Przepisy:

Domowa granola z jogurtem

Czas przygotowania: 35 min

Ilość porcji: 4 lub 6

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • Pół szklanki migdałów w płatkach
  • Garść orzechów nerkowca
  • Garść suszonych moreli
  • Garść suszonych jabłek
  • 1 łyżka sezamu 
  • Trzy łyżki miodu
  • Pół szklanki ekspandowanego ryżu 
  • szczypta soli
     

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp płatki owsiane, ekspandowany ryż, orzechy, sezam oraz płatki migdałów. 
  • Dodaj miód i dobrze wymieszaj.
  • Granolę rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz ok 10-15 minut aż całość zacznie się lekko rumienić.
  • Po tym czasie płatki przemieszaj i piecz kolejne 10 minut. Uważaj, aby się nie przypaliły!
  • W międzyczasie posiekaj owoce. Płatki wymieszaj z owocami i odstaw do wystudzenia.
  • Przełóż do szczelnego słoika, aby zachować ich chrupkość. Granolę podawaj z jogurtem naturalnym.