Przepisy:

Domowa pizza margherita

Czas przygotowania: 30 min

Do czasu przygotowania należy doliczyć jeszcze czas oczekiwania.

 

Ilość porcji: 2 lub 4

 

Składniki do ciasta:

  • 350g mąki pszennej na pizzę (najlepiej „00”)
  • 180-200ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

 

Dodatki:

  • 1 szklanka dobrej jakości passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 kula mozzarelli świeżej 
  • Garść listków bazylii 
  • Oliwa z oliwek
  • Pomidorki koktajlowe
  • Rukola

 

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp drożdże oraz wlej ciepłą wodę (nie gorącą!!). 
  • Dodaj cukier oraz połowę mąki i dokładnie wymieszaj. 
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min – aż drożdże zaczną pracować i zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. 
  • Po tym czasie do ciasta dodaj jedną łyżkę oliwy, sól oraz pozostałą mąkę i dokładnie wyrób elastyczne ciasto.
  • Odstaw i przygotuj sos. 
  • Do miseczki wlej passatę pomidorową i dodaj do niej oregano oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  • Piekarnik rozgrzej do 230*C – grzałka góra i dół.Dla dużej pizzy wykorzystaj całe ciasto. Dla małej połowę.
  • Ciasto rozwałkuj na dosyć cienki ok 0,5cm placek i ułóż go na blaszce do pieczenia. 
  • Posmaruj sosem pomidorowym. 
  • Na wierzchu poukładaj porwaną mozzarellę oraz pozostałe listki bazylii. 
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i również ułóż na placku. 
  • Całość skrop oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. 
  • Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego pieca na samo dno piekarnika. Piecz ok 15 min aż ser i brzegi ciasta się zarumienią.
  • Gotową pizzę posyp świeżą rukolą.