Przepisy:
Domowa pizza margherita
Czas przygotowania: 30 min
Do czasu przygotowania należy doliczyć jeszcze czas oczekiwania.
Ilość porcji: 2 lub 4
Składniki do ciasta:
- 350g mąki pszennej na pizzę (najlepiej „00”)
- 180-200ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Dodatki:
- 1 szklanka dobrej jakości passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 kula mozzarelli świeżej
- Garść listków bazylii
- Oliwa z oliwek
- Pomidorki koktajlowe
- Rukola
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp drożdże oraz wlej ciepłą wodę (nie gorącą!!).
- Dodaj cukier oraz połowę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min – aż drożdże zaczną pracować i zaczną pojawiać się bąbelki powietrza.
- Po tym czasie do ciasta dodaj jedną łyżkę oliwy, sól oraz pozostałą mąkę i dokładnie wyrób elastyczne ciasto.
- Odstaw i przygotuj sos.
- Do miseczki wlej passatę pomidorową i dodaj do niej oregano oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 230*C – grzałka góra i dół.Dla dużej pizzy wykorzystaj całe ciasto. Dla małej połowę.
- Ciasto rozwałkuj na dosyć cienki ok 0,5cm placek i ułóż go na blaszce do pieczenia.
- Posmaruj sosem pomidorowym.
- Na wierzchu poukładaj porwaną mozzarellę oraz pozostałe listki bazylii.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i również ułóż na placku.
- Całość skrop oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem.
- Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego pieca na samo dno piekarnika. Piecz ok 15 min aż ser i brzegi ciasta się zarumienią.
- Gotową pizzę posyp świeżą rukolą.