Przepisy:
Sos boloński z tartymi warzywami
Czas przygotowania: 45-60 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500g mielonego mięsa drobiowego z kurczaka lub wołowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć mielone mięso. Dopraw sola oraz pieprzem, a następnie rozgnieć je łopatką tak aby nie powstały duże kawałki.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie rumiane dodaj na patelnię cebulę z czosnkiem i smaż do momentu aż cebula zmięknie.
- Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do reszty i smaż razem ok 5 min.
- Całość zalej passatą pomidorową. Dodaj przyprawy i duś na średniej mocy min. 30 min, od czasu do czasu mieszając.
- Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj z razowym luz zwykłym makaronem.