Przepisy:

Sos boloński z tartymi warzywami

Czas przygotowania: 45-60 min

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa drobiowego z kurczaka lub wołowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć mielone mięso. Dopraw sola oraz pieprzem, a następnie rozgnieć je łopatką tak aby nie powstały duże kawałki. 
  • Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie rumiane dodaj na patelnię cebulę z czosnkiem i smaż do momentu aż cebula zmięknie. 
  • Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do reszty i smaż razem ok 5 min. 
  • Całość zalej passatą pomidorową. Dodaj przyprawy i duś na średniej mocy min. 30 min, od czasu do czasu mieszając. 
  • Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem. 
  • Podawaj z razowym luz zwykłym makaronem.