Przepisy:
Domowy pieczony burger z kurczaka ze śliwkowym ketchupem i sałatką coleslaw
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Podstawowe składniki:
- 500g mielonego mięsa z kurczaka dobrej jakości
- 4 bułki pełnoziarniste
- 4 plastry sera cheddar lub innego ulubionego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
Coleslaw:
- ¼ główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Śliwkowy ketchup:
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta chilli do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mielone mięso. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, paprykę oraz drobno posiekany ząbek czosnku.
- Dodaj bułkę tartą i dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj.
- Z mięsa uformuj 4 kulki, które następnie spłaszcz i umieść na blaszce do pieczenia.
- Dopraw z wierzchu świeżo mielonym pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200*C na 15-20 minut.
- Białą kapustę pokrój w bardzo cienkie paski i wsyp do miski.
- Dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach.
- Cebulkę bardzo drobno posiekaj i dodaj do reszty warzyw.
- W osobnym naczyniu wymieszaj składniki sosu i polej nim posiekane warzywa. Dokładnie wymieszaj kapustę z sosem lekko uciskając dłonią.
- Aby przygotować sos do rondelka wlej passatę pomidorową.
- Śliwki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Dolej ocet i podgrzewaj na małej mocy aż płyn lekko odparuje, a śliwki całkowicie zmiękną.
- Po tym czasie dodaj cukier, chilli i koncentrat pomidorowy i całość zmiksuj przy pomocy blendera.
- Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem.
- Burgera podawaj z sałatą coleslaw, sosem pomidorowym i plastrami sera.