Przepisy:

Domowy pieczony burger z kurczaka ze śliwkowym ketchupem i sałatką coleslaw

Czas przygotowania: 50 min

Ilość porcji: 4

 

Podstawowe składniki:

  • 500g mielonego mięsa z kurczaka dobrej jakości
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 4 plastry sera cheddar lub innego ulubionego
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku

 

Coleslaw:

  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

 

Śliwkowy ketchup:

  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta chilli do smaku
  • Sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsyp mielone mięso. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, paprykę oraz drobno posiekany ząbek czosnku. 
  • Dodaj bułkę tartą i dopraw solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszaj. 
  • Z mięsa uformuj 4 kulki, które następnie spłaszcz i umieść na blaszce do pieczenia.
  • Dopraw z wierzchu świeżo mielonym pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200*C na 15-20 minut.
  • Białą kapustę pokrój w bardzo cienkie paski i wsyp do miski. 
  • Dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach. 
  • Cebulkę bardzo drobno posiekaj i dodaj do reszty warzyw. 
  • W osobnym naczyniu wymieszaj składniki sosu i polej nim posiekane warzywa. Dokładnie wymieszaj kapustę z sosem lekko uciskając dłonią. 
  • Aby przygotować sos do rondelka wlej passatę pomidorową. 
  • Śliwki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Dolej ocet i podgrzewaj na małej mocy aż płyn lekko odparuje, a śliwki całkowicie zmiękną. 
  • Po tym czasie dodaj cukier, chilli i koncentrat pomidorowy i całość zmiksuj przy pomocy blendera. 
  • Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem. 
  • Burgera podawaj z sałatą coleslaw, sosem pomidorowym i plastrami sera.