Przepisy:
Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 1 lub 2
Składniki:
- 2 jabłka
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1½ szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- olej do smażenia1 szkl. Gęstego jugurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- Cukier puder do dekoracji
- Cynamon do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oliwy) zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki.
- Dodaj starte jabłko i dokładnie wymieszaj.
- Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą, aż będą lekko rumiane z każdej strony. Usmażone odkładaj na stosik w ciepłym miejscu.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i miodem.
- Usmażone naleśniki podawaj z jogurtem i posypane cukrem pudrem z cynamonem.