Przepisy:

Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 1 lub 2

 

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1½ szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia1 szkl. Gęstego jugurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu

 

Dodatkowo:

  • Cukier puder do dekoracji
  • Cynamon do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 
  • Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oliwy) zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki. 
  • Dodaj starte jabłko i dokładnie wymieszaj. 
  • Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą, aż będą lekko rumiane z każdej strony. Usmażone odkładaj na stosik w ciepłym miejscu. 
  • W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i miodem. 
  • Usmażone naleśniki podawaj z jogurtem i posypane cukrem pudrem z cynamonem.