Przepisy:

Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Czas przygotowania: 35 min

Ilość porcji: 3 lub 4

 

Składniki:

  • Mały kalafior
  • 1litr bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pół brokułu 
  • Oliwa z oliwek
  • Pieczywo pszenne
  • Ser żółty np. Cheddar
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafiora obierz z liści i umyj. Podziel na różyczki i włóż do garnka. 
  • Dodaj rozgnieciony czosnek i zalej bulionem. Gotuj aż kalafior będzie miękki. 
  • Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładki krem. 
  • Brokuły podziel na różyczki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. 
  • Małe kromki pieczywa połóż obok brokułu i skrop oliwą z oliwek. 
  • Pieczywo posyp obficie tartym serem. 
  • Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10 min – uważaj aby grzanki się nie przypaliły. 
  • Zupę nalej do miski. 
  • Na wierzchu ułóż grzankę z serem oraz porcję pieczonych brokułów. 
  • Całość posyp natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. 
  • Możesz dodatkowo skropić oliwą.