Przepisy:
Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 3 lub 4
Składniki:
- Mały kalafior
- 1litr bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Pół brokułu
- Oliwa z oliwek
- Pieczywo pszenne
- Ser żółty np. Cheddar
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kalafiora obierz z liści i umyj. Podziel na różyczki i włóż do garnka.
- Dodaj rozgnieciony czosnek i zalej bulionem. Gotuj aż kalafior będzie miękki.
- Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładki krem.
- Brokuły podziel na różyczki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Małe kromki pieczywa połóż obok brokułu i skrop oliwą z oliwek.
- Pieczywo posyp obficie tartym serem.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10 min – uważaj aby grzanki się nie przypaliły.
- Zupę nalej do miski.
- Na wierzchu ułóż grzankę z serem oraz porcję pieczonych brokułów.
- Całość posyp natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
- Możesz dodatkowo skropić oliwą.