Przepisy:
Francuskie tosty z konfiturą
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 1 lub 2
Składniki:
- 4 kromki pieczywa (może być czerstwe), można też wykorzystać chałkę czy ciasto drożdżowe.
- 2 jajka
- ½ szkl. Mleka
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
- Masło do smażenia
- Konfitura do podania
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wbij jajka i roztrzepać widelcem. Dodaj miód, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Kromki pieczywa zamocz w jajku z mlekiem tak, aby dokładnie pokryło ono całą powierzchnię kromki pieczywa.
- Pieczywo połóż na patelni i smaż z każdej strony aż będzie zarumienione i ścięte. Podawaj z konfiturą i cukrem pudrem.