Przepisy:

Francuskie tosty z konfiturą

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 1 lub 2

 

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa (może być czerstwe), można też wykorzystać chałkę czy ciasto drożdżowe. 
  • 2 jajka
  • ½ szkl. Mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • Masło do smażenia
  • Konfitura do podania
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

  • Do miseczki wbij jajka i roztrzepać widelcem. Dodaj miód, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej masło. 
  • Kromki pieczywa zamocz w jajku z mlekiem tak, aby dokładnie pokryło ono całą powierzchnię kromki pieczywa. 
  • Pieczywo połóż na patelni i smaż z każdej strony aż będzie zarumienione i ścięte. Podawaj z konfiturą i cukrem pudrem.