Przepisy:
Idealne jajko na miękko
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 jajka
Dodatkowo:
- Pieczywo żytnie razowe
- masło
- Pół pęczka zielonych szparagów
- Pomidorki koktajlowe
- Szczypiorek
- Oliwa
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka przed ugotowaniem wyciągnij z lodówki najlepiej co najmniej pół godzin przed użyciem.
- Przed gotowaniem jajka dokładnie umyj. W garnuszku zagotuj wodę. Kiedy będzie wrzała włóż do niej delikatnie jajka używając łyżki.
- Dodaj łyżkę soli – dzięki temu jajka będą łatwiej się obierać.
- Średniej wielkości jajka będą potrzebowały 5 minut. Duże jajka będą potrzebowały 6 minut aby były idealnie ugotowane na miękko – z półpłynnym żółtkiem.
- Po tym czasie jajka wyciągnij i przelej szybko zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania, ale na tyle krótko aby pozostały ciepłe.
Sposób podawania:
- Podawaj z pieczywem i szparagami
- Kromki pieczywa posmaruj masłem