Przepisy:

Idealne jajko na miękko

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 4 jajka

 

Dodatkowo:

  • Pieczywo żytnie razowe
  • masło
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • Pomidorki koktajlowe
  • Szczypiorek
  • Oliwa 
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka przed ugotowaniem wyciągnij z lodówki najlepiej co najmniej pół godzin przed użyciem. 
  • Przed gotowaniem jajka dokładnie umyj. W garnuszku zagotuj wodę. Kiedy będzie wrzała włóż do niej delikatnie jajka używając łyżki. 
  • Dodaj łyżkę soli – dzięki temu jajka będą łatwiej się obierać. 
  • Średniej wielkości jajka będą potrzebowały 5 minut. Duże jajka będą potrzebowały 6 minut aby były idealnie ugotowane na miękko – z półpłynnym żółtkiem.
  • Po tym czasie jajka wyciągnij i przelej szybko zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania, ale na tyle krótko aby pozostały ciepłe.

 

Sposób podawania:

  • Podawaj z pieczywem i szparagami
  • Kromki pieczywa posmaruj masłem