Przepisy:
Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 3 lub 4
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 op suszonych drożdży
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatki:
- 1 szkl. gęstego jogurtu
- 200g świeżych malin
- Cukier puder
- 1 łyżka miodu
- 2 duże jabłka
- Mięta do dekoracji
- Skórka z pomarańczy
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na min 20 minut w ciepłe miejsce – aż drożdże zaczną pracować i uwydatnią się bąbelki powietrza.
- Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w małe plasterki.
- Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Do jogurtu dodaj miód i wymieszaj go ze startą skórką z pomarańczy.
- Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni ze spora ilością oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
- Podajemy posypane cukrem pudrem z miodowym jogurtem i pokrojonymi malinami (lub w całości).
- Na wierzchu posypujemy świeżą miętą.