Przepisy:

Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Czas przygotowania: 40 min

Ilość porcji: 3 lub 4

 

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 op suszonych drożdży 
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

 

Dodatki:

  • 1 szkl. gęstego jogurtu
  • 200g świeżych malin 
  • Cukier puder
  • 1 łyżka miodu
  • 2 duże jabłka
  • Mięta do dekoracji
  • Skórka z pomarańczy
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na min 20 minut w ciepłe miejsce – aż drożdże zaczną pracować i uwydatnią się bąbelki powietrza. 
  • Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w małe plasterki.
  • Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 
  • Do jogurtu dodaj miód i wymieszaj go ze startą skórką z pomarańczy. 
  • Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni ze spora ilością oleju, aż będą rumiane z każdej strony. 
  • Podajemy posypane cukrem pudrem z miodowym jogurtem i pokrojonymi malinami (lub w całości). 
  • Na wierzchu posypujemy świeżą miętą.