Przepisy:

Jajecznica klasyczna na maśle z szynką, pomidorami i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki śmietanki 
  • Pęczek szczypiorku
  • Kawałek szynki wieprzowej dobrej jakości (ok 100g)
  • 1 pomidor
  • 1 cebulka
  • Masło lub oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka wbij do miski. 
  • Dodaj posiekany szczypiorek oraz mleko. Rozbij widelcem do uzyskania jednolitego koloru. 
  • Dopraw solą i pieprzem. 
  • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę a szynkę pokrój w paski. 
  • Pomidora umyj, pozbądź się szypułki i pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła i dodaj cebulę. Smaż ok 2-3 minut aż zmięknie. 
  • Po tym czasie dodaj pokrojoną szynkę i smaż jeszcze 2 min. 
  • Całość zalej jajkami i zmniejsz moc kuchenki. 
  • Jajecznicę smażymy ok. 1 minuty co chwilę mieszając. 
  • Kiedy jajecznica będzie ścięta w połowie dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 1-2 minuty, mieszając. 
  • Jajecznice doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy świeżym szczypiorkiem