Przepisy:
Jajecznica klasyczna na maśle z szynką, pomidorami i szczypiorkiem
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 jajka
- 2-3 łyżki śmietanki
- Pęczek szczypiorku
- Kawałek szynki wieprzowej dobrej jakości (ok 100g)
- 1 pomidor
- 1 cebulka
- Masło lub oliwa do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski.
- Dodaj posiekany szczypiorek oraz mleko. Rozbij widelcem do uzyskania jednolitego koloru.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę a szynkę pokrój w paski.
- Pomidora umyj, pozbądź się szypułki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła i dodaj cebulę. Smaż ok 2-3 minut aż zmięknie.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną szynkę i smaż jeszcze 2 min.
- Całość zalej jajkami i zmniejsz moc kuchenki.
- Jajecznicę smażymy ok. 1 minuty co chwilę mieszając.
- Kiedy jajecznica będzie ścięta w połowie dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 1-2 minuty, mieszając.
- Jajecznice doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy świeżym szczypiorkiem