Przepisy:

Maślane tosty czosnkowe z awokado i twarożkiem

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 2 lub 4

 

Składniki:

  • Pieczywo żytnie na zakwasie 4 kromki
  • 2szt dojrzałego awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200g dobrego twarogu 
  • Limonka 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczywo posmaruj rozpuszczonym lub miękkim masłem i usmaż na suchej patelni na średniej mocy, aż zrobią się delikatnie rumiane i chrupiące. Możesz też skorzystać z tostera, opiekacza lub piekarnika. 
  • Awokado przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i przy pomocy łyżki wydobądź zielone wnętrze. 
  • Połówki awokado pokrój na plasterki każdą połowę skrop sokiem z limonki oraz dopraw solą i pieprzem. 
  • Ząbek czosnku przekrój na pół i tak przygotowanym potrzyj chrupiącą cześć tostów tak, aby przeszły jego smakiem. 
  • Na każdym toście ułóż połówkę awokado i lekko rozłóż tworząc wachlarz. Skrop limonką. 
  • Na wierzchu ułóż pokruszony twaróg. 
  • Całość dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.