Przepisy:
Maślane tosty czosnkowe z awokado i twarożkiem
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 2 lub 4
Składniki:
- Pieczywo żytnie na zakwasie 4 kromki
- 2szt dojrzałego awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200g dobrego twarogu
- Limonka
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pieczywo posmaruj rozpuszczonym lub miękkim masłem i usmaż na suchej patelni na średniej mocy, aż zrobią się delikatnie rumiane i chrupiące. Możesz też skorzystać z tostera, opiekacza lub piekarnika.
- Awokado przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i przy pomocy łyżki wydobądź zielone wnętrze.
- Połówki awokado pokrój na plasterki każdą połowę skrop sokiem z limonki oraz dopraw solą i pieprzem.
- Ząbek czosnku przekrój na pół i tak przygotowanym potrzyj chrupiącą cześć tostów tak, aby przeszły jego smakiem.
- Na każdym toście ułóż połówkę awokado i lekko rozłóż tworząc wachlarz. Skrop limonką.
- Na wierzchu ułóż pokruszony twaróg.
- Całość dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.