Przepisy:
Naleśniki z twarożkiem i owocami
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 3 lub 4
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1½ szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
Nadzienie:
- Twaróg 300g
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- miód do smaku
- Ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oliwy) zmiksuj na gładką masę.
- Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki.
- Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą, aż będą lekko rumiane z każdej strony.
- Usmażone odkładaj na stosik w ciepłym miejscu.
- W misce rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj śmietanę i miód, dokładnie wymieszaj.
- Owoce obierz i pokrój w plastry.
- Naleśniki napełniaj twarogiem oraz owocami i zwijaj.
- Możesz podawać od razu lub odsmażone.