Przepisy:

Naleśniki z twarożkiem i owocami

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 3 lub 4

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1½ szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia

 

Nadzienie:

  • Twaróg 300g
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • miód do smaku
  • Ulubione owoce 

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oliwy) zmiksuj na gładką masę. 
  • Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki. 
  • Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą, aż będą lekko rumiane z każdej strony. 
  • Usmażone odkładaj na stosik w ciepłym miejscu. 
  • W misce rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj śmietanę i miód, dokładnie wymieszaj. 
  • Owoce obierz i pokrój w plastry. 
  • Naleśniki napełniaj twarogiem oraz owocami i zwijaj. 
  • Możesz podawać od razu lub odsmażone.