Przepisy:
Kompot z wiśni
Czas przygotowania: 38 min
Składniki
- 0.5 kg cukru
- 0.5 l wody
- 1 kg wiśni, opcjonalnie inne sezonowe owoce, np. porzeczki, czereśnie, maliny, truskawki
Przygotowanie
0 min
Krok 1
3 min
Wiśnie umyć, a następnie odsączyć.
Krok 2
5 min
Wiśnie ułożyć w słoikach.
Krok 3
10 min
Zagotować wodę z cukrem. Powstałym gorącym syropem zalać owoce.
Krok 4
20 min
Pasteryzować 20 minut.
Kompot z wiśni jest świetnym dodatkiem do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jak przygotować kompot, by mógł przebywać w Twojej spiżarni przez kilka miesięcy? Poznaj sprawdzone proporcje składników i wyczaruj smaczny, domowy kompot. Ze względu na słodycz kompotu, będzie on uwielbiany przez dzieci.