Przepisy:

Sałatka szwedzka

Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 2.5 kg ogórka gruntowego
  • 0.5 szklanki soli
  • 8 szklanek wody
  • 1 kg marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 0.5 łyżeczka gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 kulki pieprzu czarnego
  • trochę przyprawy w płynie MAGGI
  • 1 pęczek kopru 

Przygotowanie

0 min

Krok 1

10 min

Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.

Krok 2

5 min

Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.

Krok 3

10 min

Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.

Krok 4

5 min

Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.

Krok 5

10 min

Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.

Krok 6

5 min

Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.

Wypróbuj także:

Sałatka cesarska z kurczakiem

Sałatka cesarska z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 min

Zobacz przepis
Burger z twistem z sałatką colesław po polsku

Burger z twistem z sałatką colesław po polsku

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
obraz1

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

Czas przygotowania: 14 min

Zobacz przepis