Przepisy:
Sałatka szwedzka
Czas przygotowania: 45 min
Składniki
- 2.5 kg ogórka gruntowego
- 0.5 szklanki soli
- 8 szklanek wody
- 1 kg marchewki
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 0.5 łyżeczka gorczycy
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 kulki pieprzu czarnego
- trochę przyprawy w płynie MAGGI
- 1 pęczek kopru
Przygotowanie
0 min
Krok 1
10 min
Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.
Krok 2
5 min
Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.
Krok 3
10 min
Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.
Krok 4
5 min
Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.
Krok 5
10 min
Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.
Krok 6
5 min
Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.