Przepisy:
Domowe masło orzechowe
Czas przygotowania: 21 min
Składniki
- 500 g orzeszków ziemnych niesolonych, najlepiej nieprażonych
- 0.5 łyżeczka soli morskiej
- trochę oliwy
Przygotowanie
0 min
Krok 1
7 min
Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).
Krok 2
3 min
Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.
Krok 3
5 min
Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.
Krok 4
1 min
Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.
Krok 5
3 min
Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.
Krok 6
2 min
Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.