Przepisy:

Lane kluski

Czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

0 min

Krok 1

3 min

Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.

Krok 2

2 min

Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.

Krok 3

5 min

Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.

Krok 4

2 min

Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.

Krok 5

3 min

Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.

Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.

Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.

Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.

Wypróbuj także:

Owocowe szaszłyki

Owocowe szaszłyki

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Jajecznica klasyczna na maśle z szynką, pomidorami i szczypiorkiem

Jajecznica klasyczna na maśle z szynką, pomidorami i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Czas przygotowania: 10 min

Zobacz przepis
Tosty z mozzarellą, bazylią i szynką z opiekacza

Tosty z mozzarellą, bazylią i szynką z opiekacza

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis