Przepisy:
Lane kluski
Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
0 min
Krok 1
3 min
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
2 min
Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
Krok 3
5 min
Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
Krok 4
2 min
Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
Krok 5
3 min
Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.
Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.
Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.
Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.