Przepisy:
Penne z cukinią
Czas przygotowania: 39 min
Składniki
- trochę WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
- 300 g cukinii
- 1 marchew baby (lub standardowe, ale niewielkie)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- trochę soku z cytryny
- 300 g makaron Penne
- 1 łyżka natki pietruszki lub inna zielenina
- trochę rukoli
- 2 łyżek suszonych pomidorów
- 100 g sera feta, brie lub camembert
- trochę soli
Przygotowanie
0 min
Krok 1
5 min
Cukinię i marchewkę pokrój w półplasterki.
Krok 2
5 min
Cebulę posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj cukinię i marchewkę.
Krok 3
5 min
Duś całość przez około 5 minut.
Krok 4
3 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i sokiem z cytryny, połącz ze śmietanką.
Krok 5
10 min
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody i połącz z sosem.
Krok 6
5 min
Dodaj rukolę, posiekane suszone pomidory oraz pokruszony ser. Wymieszaj.
Krok 7
5 min
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 8
1 min
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Ten makaron to świetna propozycja, jeśli podczas sezonu masz za dużo cukinii i poszukujesz dań, w których można ją wykorzystać. To wegetariański obiad, który zasmakuje wszystkim: makaron penne z warzywnym sosem z duszonych cukinii, marchwi i cebuli, doprawionym śmietanką, cytryną oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY! Idealny jako przepyszny przerywnik między ulubionymi daniami mięsnymi, jak i ciekawa propozycja bezmięsna dla wegetarian. Wyborna kompozycja warzyw (cukinii, suszonych pomidorów, rukoli), penne, fety lub mozzarelli i przypraw. Danie – posypane natką pietruszki – podawaj na ciepło.