Przepisy:

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Czas przygotowania: 22 min

Składniki

  • 1 cukinia, opcjonalnie pietruszka, seler, dynia lub batat
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 3 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 10 g Majonezu Dekoracyjnego WINIARY 
  • trochę oleju rzepakowego lub słonecznikowego do smażenia
  • 2 płaskich łyżek miodu

Przygotowanie

0 min

Krok 1

5 min

Cebulę drobno posiekaj, następnie usmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego oraz miodu. Smaż do momentu, aż będzie całkowicie miękka i złotobrązowa.

Krok 2

5 min

Odstaw cebulę do ostygnięcia, następnie zblenduj z majonezem.

Krok 3

5 min

Cukinię, marchewkę oraz ziemniaka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 4

2 min

Do warzyw dodaj jajko, mąkę oraz sól, wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 5

5 min

Na patelni rozgrzej olej, następnie smaż małe i płaskie placki z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Smaż na średniej mocy kuchenki.

Wypróbuj także:

Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Czas przygotowania: 40 min

Zobacz przepis
Burger z twistem z sałatką colesław po polsku

Burger z twistem z sałatką colesław po polsku

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
Frittata z pomidorami i szczypiorkiem

Frittata z pomidorami i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis