Przepisy:
Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki
Czas przygotowania: 22 min
Składniki
- 1 cukinia, opcjonalnie pietruszka, seler, dynia lub batat
- 1 marchewka
- 1 ziemniaki
- 3 cebule
- 1 jajko
- 3 płaskich łyżek mąki pszennej
- 10 g Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- trochę oleju rzepakowego lub słonecznikowego do smażenia
- 2 płaskich łyżek miodu
Przygotowanie
0 min
Krok 1
5 min
Cebulę drobno posiekaj, następnie usmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego oraz miodu. Smaż do momentu, aż będzie całkowicie miękka i złotobrązowa.
Krok 2
5 min
Odstaw cebulę do ostygnięcia, następnie zblenduj z majonezem.
Krok 3
5 min
Cukinię, marchewkę oraz ziemniaka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
2 min
Do warzyw dodaj jajko, mąkę oraz sól, wymieszaj wszystko dokładnie.
Krok 5
5 min
Na patelni rozgrzej olej, następnie smaż małe i płaskie placki z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Smaż na średniej mocy kuchenki.