Przepisy:
Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem
Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- trochę przyprawy Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek natki pietruszki
- trochę oleju
Przygotowanie
0 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki przekładamy do szatkownicy, wraz z 1 ząbkiem czosnku, natką pietruszki i jajkiem. Rozdrabniamy i łączymy. Doprawiamy ziarenkami smaku.
Krok 2
2 min
Papryczki kroimy drobno i dodajemy do ziemniaków.
Krok 3
3 min
Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Krok 4
15 min
Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem smakują niezwykle wyraziście, a do tego fantastycznie pachną. To zachęca do ich spróbowania, a efekt końcowy pozostaje niezapomniany. Prawdziwa kulinarna uczta dla naszego podniebienia!