Przepisy:
Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego
Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 2.5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukinii
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu akacjowego lub innego ulubionego np. wielokwiatowego
- 2 łyżeczek cukru trzcinowego lub białego
- 1 szczypta cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0.5 szklanki truskawek
Przygotowanie
0 min
Krok 1
3 min
W jednej misce połącz ze sobą wszystkie produkty suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, cynamon, nasiona wanilii.
Krok 2
3 min
W drugiej misce połącz wszystkie produkty mokre, tzn. jogurt grecki, startą cukinię, żółtka jaj i miód.
Krok 3
2 min
Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż wszystko się ze sobą połączy.
Krok 4
3 min
W trzeciej misce ubij białka jaj na sztywną pianę.
Krok 5
1 min
Pianę dodaj delikatnie do powstałego ciasta.
Krok 6
7 min
Smaż pancakesy na łyżce klarowanego masła na średnim ogniu.
Krok 7
1 min
Na porcję usmaż po 4 pancakesy. Ułóż je w wieżę na talerzu, polej fantazyjnie łyżeczką miodu i ułóż owoce na górze.