Przepisy:

Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego

Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 2.5 łyżeczek proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukinii 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu akacjowego lub innego ulubionego np. wielokwiatowego 
  • 2 łyżeczek cukru trzcinowego lub białego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 0.5 szklanki truskawek 

Przygotowanie

0 min

Krok 1

3 min

W jednej misce połącz ze sobą wszystkie produkty suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, cynamon, nasiona wanilii.

Krok 2

3 min

W drugiej misce połącz wszystkie produkty mokre, tzn. jogurt grecki, startą cukinię, żółtka jaj i miód.

Krok 3

2 min

Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż wszystko się ze sobą połączy.

Krok 4

3 min

W trzeciej misce ubij białka jaj na sztywną pianę.

Krok 5

1 min

Pianę dodaj delikatnie do powstałego ciasta.

Krok 6

7 min

Smaż pancakesy na łyżce klarowanego masła na średnim ogniu.

Krok 7

1 min

Na porcję usmaż po 4 pancakesy. Ułóż je w wieżę na talerzu, polej fantazyjnie łyżeczką miodu i ułóż owoce na górze.

Wypróbuj także:

obraz1

Penne z cukinią

Czas przygotowania: 39 min

Zobacz przepis
obraz1

Kotlety z cukinii

Czas przygotowania: 22 min

Zobacz przepis
obraz1

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Czas przygotowania: 22 min

Zobacz przepis
obraz1

Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem

Czas przygotowania: 30 min

Zobacz przepis