Przepisy:

Pyszne racuchy z jabłkami

Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru 
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 2 jabłka (opcjonalnie, mogą być też gruszki)
  • trochę oleju
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY 
  • trochę cukru pudru 

Przygotowanie

0 min

Krok 1

10 min

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.

Krok 2

5 min

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. (Możesz też użyć miksera.)

Krok 3

6 min

Następnie dodaj mąkę z Proszkiem do pieczenia i Cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.

Krok 4

2 min

Na końcu dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy.

Krok 5

10 min

Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron.

Krok 6

2 min

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.

Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.

Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia WINIARY i Cukrem wanilinowym WINIARY stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Rozgrzej patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.

Wypróbuj także:

Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
Placuszki szpinakowo-bananowe z musem owocowym

Placuszki szpinakowo-bananowe z musem owocowym

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Czas przygotowania: 40 min

Zobacz przepis
obraz1

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Czas przygotowania: 22 min

Zobacz przepis