Przepisy:

Sos pomidorowy – do pizzy lub grzanek z serem

Czas przygotowania: 23 min

Składniki

  • trochę przyprawy w płynie MAGGI
  • 2 pomidory świeże lub z puszki
  • 1 cebula
  • 0.5 łyżeczka oregano
  • 5 liści bazylii
  • 0.5 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 0.5 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • trochę soli
  • trochę pieprzu

Przygotowanie

0 min

Krok 1

5 min

Dojrzałe, duże pomidory obierz ze skórki (sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i pokrój w kostkę. Ewentualnie można użyć puszkowanych pomidorów – wtedy potrzebujemy 1 puszkę.

Krok 2

7 min

Obierz cebulę (opcjonalnie dwie małe cebulki dymki) i pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij przez chwilę na oliwie.

Krok 3

3 min

Dodaj czosnek, następnie pomidory i przyprawy. W tym parę kropli przyprawy w płynie MAGGI.

Krok 4

7 min

Podsmaż przez 5-7 minut, aż trochę płynu z wody wyparuje, a sos będzie miał pożądaną konsystencję. Ewentualne świeże zioła dodaj na końcu.

Krok 5

1 min

Podawaj do pizzy lub grzanek.

Wypróbuj także:

Sos boloński z tartymi warzywami

Sos boloński z tartymi warzywami

Czas przygotowania: 45-60 min

Zobacz przepis
obraz1

Kotlety z cukinii

Czas przygotowania: 22 min

Zobacz przepis
obraz1

Penne z cukinią

Czas przygotowania: 39 min

Zobacz przepis
Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Buddha Bowl z pieczonymi warzywami kolorowym ryżem, pomidorkami i pieczonym łososiem

Czas przygotowania: 40 min

Zobacz przepis