Przepisy:

Szczaw na zimę w słoiczkach

Czas przygotowania: 24 min

Składniki

  • 4 pęczków świeżego szczawiu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie

0 min

Krok 1

5 min

Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.

Krok 2

8 min

Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.

Krok 3

2 min

Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.

Krok 4

3 min

Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.

Krok 5

3 min

Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.

Krok 6

3 min

Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.

Wypróbuj także:

Bruschetta z Kremowym Szpinakiem i Migdałami

Bruschetta z Kremowym Szpinakiem i Migdałami

Czas przygotowania: 15 min

Zobacz przepis
obraz1

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

Czas przygotowania: 14 min

Zobacz przepis
Sałatka z tuńczykiem i warzywami a’la Nicea

Sałatka z tuńczykiem i warzywami a’la Nicea

Czas przygotowania: 20 min

Zobacz przepis
obraz1

Zupa z wędliny i zielonego groszku

Czas przygotowania: 30 min

Zobacz przepis