Przepisy:
Szczaw na zimę w słoiczkach
Czas przygotowania: 24 min
Składniki
- 4 pęczków świeżego szczawiu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek wody
Przygotowanie
0 min
Krok 1
5 min
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
Krok 2
8 min
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Krok 3
2 min
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
Krok 4
3 min
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Krok 5
3 min
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
Krok 6
3 min
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.